Firma care are depozitul GPL, ajutată de stat să ia milioane €. Gazul din Crevedia pus gaj la bancă

1
0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Firma care are depozitul GPL, ajutată de stat să ia milioane €. Gazul a fost pus gaj la bancă. Cu două luni și jumătate înainte de tragedia de sâmbătă seara, compania care deține depozitul-fantomă din Crevedia a primit, din nou, garanții guvernamentale pentru finanțarea afacerii.

SHARE

Toate stocurile din Crevedia, inclusiv combustibilii care au declanșat explozia, erau gajate la bancă, deși depozitul funcționa nelegal.

Garanțiile statului

2 morți și 56 de răniți, cu arsuri grave, dintre care zeci de pompieri. Sunt cifrele seci comunicate de autoritățile noastre după explozia de sâmbătă seară, de la Crevedia.

Citește și: FOTO Gazul de la Crevedia, mutat între cisterne ziua. Nu exista gard opac, mare cum zice primarul

Dar statul român a pus umărul în ultimii ani la dezvoltarea acestei afaceri, deși avea informații că depozitul din Crevedia funcționează ilegal.

Ajutoarele de stat au constat în garanții guvernamentale pentru contractarea unor împrumuturi de milioane de euro. Cel mai recent credit cu garanția statului a fost acordat cu două luni și jumătate înainte de explozie.

Citește și: Primarul Petre nu a văzut activitate la stația GPL, aflată pe strada Primăriei. Avea gard de 1,5 m

Combustibilii de la Crevedia puși gaj la bancă

Pe 13 iunie 2023, Flagas, compania controlată de fiul primarului PSD din Caracal, a obținut un nou credit de 5 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro de la Raiffeisen Bank, cu garanția statului.
Schema de ajutor de stat prevede ca statul să suporte o parte din costurile creditului (dobânzi și comisioane) și să garanteze până la 90 la sută din valoarea împrumutului.

Citește și: Al treilea deces în urma exploziei de la Crevedia. Era unul dintre răniții internați la Floreasca

Era al patrulea ajutor de stat obținut de companie în ultimii trei ani.

Alt credit a fost obținut în condiții similare anul trecut, cu o valoare de 4,5 milioane de lei. Doar că atunci, în noiembrie 2021, împrumutul era împărțit cu o altă companie a familiei lui Ion Doldurea, primarul orașului Caracal.

Alte două ajutoare de stat, fiecare de câte 5 milioane de lei, au fost acordate în 2020, pentru combaterea efectelor pandemiei Covid.

Toate cele patru ajutoare de stat, gestionate în numele Ministerului Finanțelor de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, au fost derulate prin Raiffeisen Bank.

De altfel, această bancă a finanțat constant afacerea Flagas în ultimii 8 ani, prin linii de credit și împrumuturi. Valoarea lor depășește 10 milioane de euro.

Compania a garantat facilitățile de credit inclusiv cu stocurile pe care le avea la punctul de lucru din Crevedia. Aceste garanții au fost actualizate la începutul acestui an, în februarie 2023, de către companie și bancă.

Una dintre garanțiile-cheie, conform contractului, care a fost prelungită în acest an, sună astfel:

„Toate stocurile prezente și viitoare ale garantului (n.n. Flagas), bunuri aflate sau care se vor afla în proprietatea garantului și vor fi depozitate/aflate în orice moment în oricare dintre depozitele/locațiile garantului situate în Crevedia, jud. Dâmbovița (chiar dacă acestea vor fi mutate din respectiva locație) sau care urmează a fi livrate în baza unor contracte sau aflate în transport și orice bunuri similare, precum și alte bunuri care le vor înlocui pe acestea”.

Garanție prelungită cu 5 ani

Această garanție pentru depozitul din Crevedia a fost prelungită încă cinci ani, adică până în februarie 2028, deși, potrivit informațiilor publice, compania Flagas operează ilegal în comuna dâmbovițeană. Crevedia nu mai figurează oficial la Registrul Comerțului pe harta celor 28 de puncte de lucru pe care le deține compania în mai multe județe din țară.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Firma care are depozitul GPL, ajutată de stat să ia milioane €. Gazul din Crevedia pus gaj la bancă

  1. Adevarul despre ce s-a intamplat la Crevedia este tragic si revoltator. Acest articol ne arata in ce fel o firma care functiona ilegal a folosit garantii guvernamentale pentru a primi contracte de finantare cu milioane de euro, chiar vreme de doua luni inainte de tragedie. Guvernul trebuie sa se asigure ca acest gen de scheme de ajutor de stat sunt folosite cu responsabilitate si sa ia in considerare consecintele in cazul in care se incalca regulile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *