În Rusia, războiul din Ucraina dezbină familii: Povestea unui actor care a spus că îi este rușine că țara sa a declanșat un război
Când actorul rus Jean-Michel Scherbak a scris pe reţelele de socializare că îi este ruşine că ţara sa a declanşat un război împotriva Ucrainei, mama sa – susţinătoare de cursă lungă a preşedintelui rus Vladimir Putin – l-a blocat online, relatează Reuters, conform AGERPRES.
“Ea mi-a scris pe Facebook că sunt un trădător şi că am ales”, a declarat pentru Reuters acest actor în vârstă de 30 de ani, între altele responsabil al relaţiilor cu presa la o casă de filme.
El a refuzat să spună din ce ţară europeană se exprimă, dar a precizat că se află în afara Rusiei.
Această ruptură între mamă şi fiu este doar unul dintre numeroasele cazuri de certuri care despart familii şi prieteni în Rusia de când au început luptele în Ucraina la 24 februarie.
Ucraina şi aliaţii săi califică acţiunile Rusiei drept invazie brutală, cu preţul morţii a sute de civili, distrugerii cartierelor rezidenţiale şi exodului a peste 2 milioane de ucraineni. Kievul acuză Moscova de crime de război.
Vladimir Putin afirmă că Rusia a lansat o operaţiune specială pentru a distruge capacităţile militare ale ţării vecine şi a elimina ceea ce el consideră a fi naţionalişti periculoşi la Kiev. Rusia neagă că i-ar viza pe civili.
Cea mai mare parte a ruşilor îşi obţin informaţiile despre Ucraina de la media pro-Kremlin, care prezintă o interpretare radical diferită de cea a mass-media internaţionale.
Institutul de stat pentru sondarea opiniei publice în Rusia VTsIOM a indicat că rata de aprobare a lui Putin a crescut cu 6 puncte procentuale, ajungând la 70% în săptămâna 21-27 februarie. Potrivit FOM, care efectuează sondaje pentru Kremlin, cota de popularitate a preşedintelui a crescut cu 7 puncte procentuale, ajungând la 71% în aceeaşi perioadă.
Dar mii de ruşi au manifestat pentru a-şi exprima opoziţia faţă de ostilităţile declanşate de armata rusă în Ucraina. Potrivit grupului de monitorizare a manifestaţiilor OVD-Info, poliţia a arestat peste 13.000 de persoane după 24 februarie.
Moscova a declarat OVD-Info “agent străin” în septembrie, măsură care urmăreşte să înăbuşe opoziţia, susţin criticii la adresa Kremlinului.
Jean-Michel Scherbak, care distribuie materiale despre evenimentele din Ucraina pe reţele de social media, a declarat că nu este pentru prima oară când mama sa încearcă să-i influenţeze opiniile politice.
“Ea a încercat întotdeauna să mă convingă, să-şi impună viziunea ei pentru că ea este mamă, este inteligentă, iar eu sunt un prost”, oftează el.
În cursul discuţiilor cu mama ei, Daria, de 25 de ani, care a refuzat să-şi dea numele de familie, spune că evită subiectul sensibil al războiului şi alte probleme asupra cărora ele “nu sunt întru totul de acord”.
“Am înţeles că ea este în cea mai proastă stare emoţională în acest moment şi că are nevoie de ajutor şi de sprijin”, mărturiseşte tânăra.
Ea încearcă totuşi să propună diferite puncte de vedere. Mama sa a fost şocată, spune ea, de înregistrările video cu manifestanţi arestaţi de poliţişti. Daria se bucură de ceea ce ea numeşte “micile ei victorii”.
Alex, un game tester în vârstă de 28 de ani, care locuieşte împreună cu soţia sa la Gdansk, în Polonia, a declarat că părinţii lui, care se află în Rusia, i-au cerut să-şi suprime de pe reţelele de socializare materialele referitoare la războiul în Ucraina, avertizându-l că aceasta ar putea fi periculos pentru el.
Parlamentul rus a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute o lege care prevede o pedeapsă mergând până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii “false” despre armată, intensificând astfel războiul informaţional.
Părinţii lui Alex îi telefonează în fiecare zi de la începutul conflictului în Ucraina şi fiecare convorbire se termină cu ţipete între el şi mama sa.
Pentru a salva relaţia cu părinţii, Alex a încetat să mai publice astfel de conţinuturi. Soţia sa însă a modificat parametrii de confidenţialitate ai contului său şi a continuat să distribuie articole despre conflictul în Ucraina.