Viaţa în comuna cu bază NATO. Primăriţa din Mihail Kogălniceanu: „I-am aşteptat tot timpul pe americani“

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

De vineri, 11 februarie 2022, 1.000 de soldaţi americani au început să sosească la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Imaginile cu convoaiele militare americane fac înconjurul ţării, însă pentru localnici nu este nimic ieşit din comun.

Situată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Constanţa, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este locul unde de ani buni sunt cantonate trupe NATO. Aici ajung în aceste zile şi convoaiele cu tehnica militară şi 1.000 de soldaţi americani din detaşamentul Task Force (TF) Cougar.

Mai mult, România vrea să construiască în jurul acestei baze un adevărat oraş militar NATO unde vor activa peste 10.000 de soldaţi şi angajaţi civili. Demersurile au început în urmă cu doi ani, fiind expropriate aproximativ 2.400 de hectare de teren din zonă.

Oamenii din Mihail Kogălniceanu cred că trupele NATO, în special acum americanii, vin aici deoarece Baza militară este situată lângă Aeroport, ceea ce dă un plus de valoare zonei.

„Cred că i-am aşteptat tot timpul pe americani. Noi eram obişnuiţi cu soldaţi deoarece aici existau şi înainte de ei două baze militare, una de aviaţie, alta de infanterie”, spune Ancuţa Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Americanii de acum, dar şi cei care au venit în ultimul deceniu şi jumătate la Kogălniceanu au fost primiţi bine de localnici care văd în ei un plus de siguranţă şi securitate. „Faptul că sosesc în bază nu ne creează o stare de panică. Este vorba despre siguranţa noastră. Este un plus de siguranţă prezenţa lor aici”, mai spune edilul.

Ancuţa Belu explică faptul că nu este o problemă că 1.000 de soldaţi vin acum acolo. De-a lungul timpului a variat numărul de militarilor din bază şi nimeni nu comunica acest lucru public. De data aceasta, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, faptul că vin americani aici are un impact mai mare în rândul românilor.    Relaţiile oamenilor cu soldaţii americani nu au fost niciodată rele. Dincolo de mici şi rare certuri apărute, viaţa localnicilor şi a militarilor din bază s-a derulat în armonie. Mai mult, unele tinere din comună sunt acum căsătorite cu americani şi locuiesc în SUA.

sursa:adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Fagii periculoşi de la Sarmizegetusa Regia vor fi doborâţi. Câţi bani sunt alocaţi pentru intervenţie

Mon Feb 14 , 2022
Mai mulţi arbori din incinta Sarmizegetusei Regia sunt consideraţi periculoşi pentru siguranţa vizitatorilor şi pentru monument. Institutul Naţional al Patrimoniului a publicat situaţia monumentelor istorice incluse în Programul Naţional de Restaurare 2022 şi a fondurilor pe care Ministerul Culturii le-a aprobat pentru lucări. Pentru judeţul Hunedoara, Ministerul Culturii a alocat […]