Uneori, suferința îi unește și îi aduce mai aproape pe oameni. Marcel Sabou (56 de ani) și Juan Carlos Unzue (54 de ani) au stat față în față într-o întâlnire intermediată de jurnaliști spanioli de la „La Nueva España”. Cei doi foști sportivi duc o luptă dură: cu scleroza laterală amiotrofică (SLA), o maladie neurodegenerativă progresivă.
Unzue, fost secund al lui Luis Enrique la Barcelona în perioada 2014-2017, l-a vizitat pe Sabou la el acasă, în Gijon, însoțit de soția sa, Maria Elorza. Spaniolul a fost diagnosticat cu SLA în 2020 și s-a retras din antrenorat.
Sabou, fostul fotbalist de la Poli Timișoara și Dinamo, care după ’90 a făcut istorie în fotbalul spaniol, a fost diagnosticat cu SLA în 2013.
Românul locuiește în Gijon, alături de familie: soția Liliana și fiul cel mic al cuplului, Mario. Liliana e principalul sprijin al fostului fotbalist.
Unzue și Sabou se cunosc din anii în care amândoi erau în activitate. Au fost adversari pe teren, acum sunt „coechipieri” și luptă împotriva aceluiași adversar cumplit. Nu există tratament care să vindece scleroza laterală amiotrofică.
Marcel Sabou și Juan Carlos Unzue sunt două firi diferite. Românul, un tip foarte discret, căruia îi place să treacă aproape neobservat. Spaniolul e mai extravertit și mult mai expresiv, relatează La Nueva Espana. Asta și pentru că boala nu și-a pus încă amprenta asupra sa la fel de pregnant cum a făcut-o în cazul lui Sabou.
Corpul lui Unzue nu este încă la fel de afectat. Poate conduce, a venit în vizita la Sabou la volan, având-o copilot pe soția sa, Maria Elorza. Are încă libertăți la care Sabou mai visează doar.
„Încă”. Un cuvânt care se tot repetă. Scleroza laterală amiotrofică nu are leac. În timp, cei care suferă de acest rival tăcut își pierd, rând pe rând, cele mai banale gesturi. În final, majoritatea pacienților mor din cauza insuficienței respiratorii. Uită să mai respire…
Marcel și Juan Carlos sunt în etape diferite ale bolii. Românul trăiește de 12 ani cu afecțiunea, iar aceasta și-a pus intens amprenta asupra lui. Spaniolul a avut primele simptome în urmă cu 5 ani, dar diagnosticul i-a fost pus abia în urmă cu 2 ani și jumătate.
Sabou nu mai poate vorbi aproape deloc, emite doar cuvinte scurte și anumite sunete, și-a pierdut aproape total mobilitatea.
La Unzue, extremitățile inferioare sunt cele mai afectate de scleroza laterală amiotrofică. El comunică fluid și își poate folosi mâinile, brațele fără probleme.
Conversația amicală nu se rezumă doar la boala în sine. Cei doi discută și despre efectele și sechelele pe care le lasă în urmă maladia, dar ating și aspecte despre care în cazuri ca acesta se vorbește mai puțin: curajul de care ai nevoie pentru a te lua la trântă cu tot ce presupune scleroza laterală amiotrofică, experiența altor pacienți, lupta dusă pentru a se vorbi mai mult despre acest inamic silențios și suferința familiilor, cele care duc greul.
sursa:gsp.ro