În urmă cu 164 de ani, locuitorii Sibiului și cei din Brașov se întâlneau la mijloc, după construirea drumului de legătură între cele două orașe Aici avea să fie stabilit că este centrul României, mai exact in zona cunoscută sub numele de Dealu Frumos. De atunci tehnologiile de cartografiere au evoluat. Astăzi cercetătorii de la Universitatea „Babeș-Balyai” din Cluj s-ar putea să-i dezamăgească pe cei din zonă. Conform acestora nu mai este în zona satului Dealu Frumos centrul României.
Satul Dealu Frumos nu mai este centrul României
Pentru aproape 164 de ani românii din Ardeal s-au mândrit cu ideea că în satul Dealul Frumos era centrul României. Momentul avea să fie sărbătorit de locuitorii din Sibiu și Brașov în 1858, odată cu finalizarea construcției drumului de legătură dintre orașul Sibiu și Brașov.
La acel moment, drumul avea să fie o importantă legătură comercială între zona Transilvaniei și Muntenia, într-o perioadă istorică extrem de volatilă. Transilvania era ocupată de maghiari, iar la presiunea sașilor și secuilor, autoritățile aveau să construiască acest drum, mai ales pentru comerțul dintre cele două regiuni.
Ulterior, aici, în satul Dealu Frumos aveau să apară zone populate, unde comercianții vremii, și nu numai, poposeau la hanurile din zonă. Tot aici, astăzi, găsești pensiuni unde turiștii vin tocmai pentru acest aspect unic. Dar, totul s-a năruit, după ce un grup de cercetători de la Universitatea „Babeș-Balyai” din Cluj au recartografiat din punct de vedere geografic centrul României.
Centrul României s-a mutat la 30 de kilometri
La o simplă căutare pe Google, folosind termenul „centrul geografic al României”, vom constata că cercetătorii clujeni au dreptate. Conform noilor date, acesta se află astăzi în zona Făgăraș, în județul Brașov, la 30 de kilometri de Dealul Frumos, locul unde în 1858 se stabilea oficial că se afla centrul țării.
„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, spune Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca.
sursa:playtech.ro