Unde se află centrul României, de fapt. A fost mutat cu 30 de km de câțiva ani

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

În urmă cu 164 de ani, locuitorii Sibiului și cei din Brașov se întâlneau la mijloc, după construirea drumului de legătură între cele două orașe Aici avea să fie stabilit că este centrul României, mai exact in zona cunoscută sub numele de Dealu Frumos. De atunci tehnologiile de cartografiere au evoluat. Astăzi cercetătorii de la Universitatea „Babeș-Balyai” din Cluj s-ar putea să-i dezamăgească pe cei din zonă. Conform acestora nu mai este în zona satului Dealu Frumos centrul României.

Satul Dealu Frumos nu mai este centrul României

Pentru aproape 164 de ani românii din Ardeal s-au mândrit cu ideea că în satul Dealul Frumos era centrul României. Momentul avea să fie sărbătorit de locuitorii din Sibiu și Brașov în 1858, odată cu finalizarea construcției drumului de legătură dintre orașul Sibiu și Brașov.

La acel moment, drumul avea să fie o importantă legătură comercială între zona Transilvaniei și Muntenia, într-o perioadă istorică extrem de volatilă. Transilvania era ocupată de maghiari, iar la presiunea sașilor și secuilor, autoritățile aveau să construiască acest drum, mai ales pentru comerțul dintre cele două regiuni.

Ulterior, aici, în satul Dealu Frumos aveau să apară zone populate, unde comercianții vremii, și nu numai, poposeau la hanurile din zonă. Tot aici, astăzi, găsești pensiuni unde turiștii vin tocmai pentru acest aspect unic. Dar, totul s-a năruit, după ce un grup de cercetători de la Universitatea „Babeș-Balyai” din Cluj au recartografiat din punct de vedere geografic centrul României.

Centrul României s-a mutat la 30 de kilometri

La o simplă căutare pe Google, folosind termenul „centrul geografic al României”, vom constata că cercetătorii clujeni au dreptate. Conform noilor date, acesta se află astăzi în zona Făgăraș, în județul Brașov, la 30 de kilometri de Dealul Frumos, locul unde în 1858 se stabilea oficial că se afla centrul țării.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, spune Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca.

 

sursa:playtech.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Kamila Valieva a primi permisiunea din partea TAS de a continua să evolueze la JO de la Beijing

Mon Feb 14 , 2022
În ciuda unui test antidoping pozitiv, rusoaica Kamila Valieva (15 ani) a fost autorizată luni de către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport să continue competiţia la Jocurile Olimpice de la Beijing, informează lequipe.fr. Programul scurt al probei individuale feminine de patinaj artistic va avea loc marţi. Tribunalul sportiv a confirmat […]