PMP: INS minte în raportări oficiale. Tocmai ne-a anunțat că s-a ieftinit curentul electric faţă de anul trecut

0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Partidul Mişcarea Populară (PMP) atrage atenţia asupra posibilităţii ca, din raţiuni politico – electorale, „o instituţie fundamentală a statului român să fie transformată în instrument de propagandă politică de actuala coaliţie PSD – PNL – UDMR”. Publicând evaluarea lunară a indicelui preţurilor de consum pentru ianuarie 2022, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că inflaţia a ajuns la un nivel de 8,4%.

„Diavolul se ascunde însă în detalii: aşa se face că INS ne informează că, în ianuarie 2022, costul cu energia electrică s-ar fi diminuat cu 2,16% faţă de aceeaşi lună din 2021. Asta în condiţiile în care evidenţa sensibilă ne arată că, în realitate, facturile la curent au crescut cu 30% – 50% faţă de ce se întâmpla anul trecut. Mai mult, foarte mulţi furnizori de electricitate nici măcar nu au emis facturile aferente lunii trecute – deci nu e deloc evident din ce punctaj propagandistic au scos respectivele cifre. În ceea ce priveşte gazele naturale, Institutul Naţional de Statistică (aflat în subordinea directă a Guvernului) ne anunţă de un avans de doar 60,9%, când toţi oamenii se plângă că facturile le-au venit nu duble, ci triple”, conform unui comunicat al PMP, transmis luni.

Conform sursei citate, tot de la INS aflăm şi că alimentele s-au scumpit cu doar 7,24% în ultimul an, în contextul în care sunt produse alimentare la care preţurile, pur şi simplu, s-au dublat. Motorina s-a scumpit cu 40%: de la 5 lei în ianuarie 2021 la 7 lei în ianuarie 2022. Ei bine, INS raportează mândru o majorare de doar 24,45% pe acelaşi interval.

„BNR doar ce a mărit dobânda de politică monetară la 2,5 puncte procentuale tocmai pentru a stăvili inflaţia, pe care ei o estimează ca ajungând la 11,2% în trimestrul II din 2022, iar INS ne dă asigurări că suntem cam la acelaşi nivel ca în noiembrie 2021 (când s-a raportat inflaţie de 7,94%)”, arată membrii formațiunii politice.

PMP: Suntem la nivel de ceauşism timpuriu

În acest context general, menționează PMP, „se nasc îndoieli majore cu privire la acurateţea cifrelor prezentate de Institututul Naţional de Statistică”.

Partidul Mişcarea Populară cere public INS să prezinte detaliat calculele făcute pentru a raporta acest nivel de 8,4% al inflaţiei pentru fiecare categorie de produse în parte şi care este concret metodologia de colectare a informaţiilor care stau la baza acestor informaţii.

„Reamintim faptul că domnul Tudorel Andrei a fost numit în fruntea INS de către Victor Ponta în 2013, când fostul prim-ministru era nemulţumit de comunicările Institutului în condiţiile referendumului eşuat pentru demiterea Preşedintelui Băsescu din 2012. Deci, de la bun început, existau semne că această instituţie poate fi folosită ca o pârghie politică”, conform partidului.

Potrivit sursei citate, „actuala conducere a INS îşi dovedeşte în formă continuată slugărnicia faţă de Puterea politică vremelnică”.

„Drept dovadă, nu îşi îndeplineşte obligaţiile legale: astfel, Institutul Naţional de Statistică nu a publicat niciodată de la intrarea în vigoare a legii 174/2020 valoarea coşului de consum în funcţie de care ar trebui să se calculeze salariul minim pe economie şi alte prestaţii sociale prevăzute de diverse legi tocmai pentru a face economie la bugetul de stat”, transmite sursa menționată anterior.

În viziunea PMP, Parlamentul ar trebui să iniţieze o comisie de anchetă faţă de ce se întâmplă la INS şi să ceară compararea cifrelor avute în vedere de către BNR şi de către instituţia condusă de Tudorel Andrei pentru a vedea ce se întâmplă.

„Altfel, suntem la nivel de ceauşism timpuriu cu obiectivele cincinalului îndeplinite în trei ani şi jumătate”, conchide PMP.

 

sursa;gandul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Un tânăr a făcut scandal într-un fast-food din Tecuci. Bărbatul era băut și a sărit la bătaie, după ce angajați i-au refuzat „dreptul de şmecher”

Mon Feb 14 , 2022
Un tânăr de 22 de ani, aflat în stare de ebrietate, a intrat cu o sticlă de bere în mână într-un fast-food din Tecuci, județul Galați, și a cerut să primească gratis mâncare. A fost refuzat, iar bărbatul a făcut scandal și a sărit la bătaie, spunând că nu pleacă […]