Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele

0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second

Rusoaica Eteri Tutberidze, antrenoarea Kamilei Valieva, este un personaj misterios, iubit în Rusia, dar demonizat în afara ei.

Kamila Valieva, fetița cu zâmbet de păpușă din Kazan, a aflat astăzi că poate concura din nou la Jocurile Olimpice de la Beijing, urmând ca o decizie definitivă să se ia după încheierea competiției.

Divizia Ad Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv s-a consultat în cazul patinatoarei ruse în a cărei proba de urină colectată pe 25 decembrie în Rusia, la Campionatele Naționale, s-a detectat substanța interzisă trimetazidină. Și a decis să o lase să evolueze în continuare.

Kamila Valieva e prima elevă a lui Eteri Tutberidze care e prinsă dopată

În doar câteva ore, Valieva, 15 ani, s-a transformat dintr-o stea, fiind prima patinatoare care a reușit o cvadruplă în concursul olimpic, într-o trișoare. În timpul programului liber feminin din concursul pe echipe, Kamila Valieva a executat perfect un cvadruplu Salchow și a aterizat un cvadruplu Toe-loop (video la finalul articolului).

Dopajul e rar în patinajul artistic. Niciuna dintre sportivele pregătite de Eteri Tutberidze, 47 de ani, nu a fost depistată până acum cu vreo substanță interzisă și au fost testate mai mult decât oricare altele având în vedere că sunt mereu pe podium și că reprezintă Rusia.

„Ca sportiv, mereu urmezi sfaturile celor apropiați, în acest caz probabil antrenorii și echipa ei medicală. E o rușine, iar adulții responsabili ar trebui îndepărtați irevocabil din sport!”, spunea Katerina Witt, dubla campioană olimpică.

În aceeași idee, Agenția Mondială Anti-Doping a anunțat într-un comunicat remis Reuters că va lansa o investigație asupra antrenorilor, medicilor și adulților din preajma sportivei.

Dar cine sunt aceștia? Antrenorii Eteri Tutberidze și Sergei Dudakov, coregraful Daniil Glekhengauz, medicul echipei, Filipp Shvetsky și un fizioterapeut. Agenția Anti-Doping Rusă indicase că a pornit deja o anchetă în același sens.

Cine e Eteri Tutberidze: între Cruella de Vil și guru

Și cum au reacționat ei? Principala figură spre care s-a arătat cu degetul este antrenoarea Eteri Tutberidze, 47 de ani. Un personaj misterios, dar care și-a atras multe critici, ea reușind să ridice patinajul feminin rusesc pe înălțimi.

„Suntem siguri că ea este nevinovată și curată”, a spus Tutberidze într-o scurtă declarație. Ea este un star în lumea gheții adulat sau urât, portretul său diferind de la o instituție media la alta. Dacă vesticii o numesc Cruella de Vil, pentru ruși este guruul la care se închină.

Totuși, destui antrenori ruși de valoare au spus că Eteri își tratează sportivii ca pe „bunuri perisabile” și că sacrifică sănătatea sportivilor pentru medalii. Fanii au evidențiat faptul că există „termenul de expirare al lui Eteri”, care e în jur de 17 ani , atunci când fetele antrenate de ea se retrag fie din cauza accidentărilor, fie a lipsei de rezultate.

Benoit Richaud, unul dintre coregrafii de top, a spus pentru Business Insider că presiunea excesivă de a performa la o vârstă fragedă le scurtează carierele și le privează de dezvoltarea ca artiste mature.

„Eteri a fost foarte deșteaptă în abordarea sa: e prima care a găsit o metodă să le învețe pe fetițe să facă sărituri cvadruple, dar metoda ei merge până la 17 ani. Apoi ce ar trebui să facă patinatoarele?”, a spus Richaud.

sursa:gsp.ro
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Îi mai ții minte pe Dana Bartzer și Dan Creimerman? Cum arată artiștii acum și cu ce se ocupă

Mon Feb 14 , 2022
Îi mai ții minte pe Dana Bartzer și Dan Creimerman, cuplul de aur al muzicii ușoare româneşti din anii 80? Cei doi artiști nu mai fac parte de mult timp din viața publică și au stat departe în ultimii ani de lumina reflectoarelor. Dana Bartzer și Dan Creimerman nu au […]