Cum arată viaţa într-un sat ucrainean distrus

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Trăiesc printre ruine! Puţinii locuitori ai satului Nevelske din estul Ucrainei îşi duc viaţa cu greu, permanent înfricoşaţi de noi atacuri care pot surveni în orice moment.

Înconjurat de câmpuri albe pustii şi îngropat într-o pătură groasă de zăpadă, satul Nevelske din regiunea Donbas, estul Ucrainei, este aproape abandonat. A fost distrus la mijlocul lui noiembrie, anul trecut, de separatiştii rusofoni susţinuţi de Rusia. Din cele 50 de clădiri din sat, 11 au fost complet distruse şi 16 grav avariate.

Localitatea se află la doar aproximativ trei kilometri de linia de contact dintre separatişti şi armata ucraineană şi la 24 de kilometri de oraşul Donetsk, deţinut de separatişti. Satul distrus a fost golit de locuitori, cu excepţia unei mâini de oameni care nu au unde pleca. Au rămas însă fără gaz, fără electricitate şi fără apă, fiindcă pompele electrice de apă au fost distruse. Înainte de conflictul ruso-ucrainean care a început în 2014, în Nevelske trăiau 300 de oameni.

Până la atacurile din noiembrie, mai rămăseseră 45, iar acum mai sunt numai câţiva. Înainte de atacuri, Nevelske era un sat relativ modern, cu băi şi toalete în casă, un lux pentru o regiune rurală lovită de sărăcie. Locuitorii au muncit din greu ca să-l dezvolte cultivând pământul.

Acum, cei rămaşi abia îşi mai duc viaţa printre ruine. Valentina Omelnika, de 63 de ani, spune că ţine atât de mult la casa ei, rămasă în picioare printr-un miracol, încât nu se îndură s-o părăsească. Se luptă din greu să trăiască împreună cu soţul ei, Andri Dmituşnko, de 45 de ani, crescând un purcel şi câteva raţe. S-au ascuns în pivniţă în timpul bombardamentelor.

Sătenii nu mai au nici electricitate, nici apă

Au distrus tot în 40 de minute spune femeia. Şi pisicile din sat au fost ucise. Grădinile au fost umplute de mine care pun permanent în pericol viaţa celor rămaşi. Nu mai există magazine de alimente şi locuitorii au de mers mult pentru a ajunge la prima aşezare unde pot să-şi facă târguielile. Primesc mici cantităţi de ajutoare umanitare de la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi de la o organizaţie caritabilă cehă.

Nu mai bagă bani în reparaţia caselor de teamă că atacurile se vor repeta în orice clipă. Un raport al serviciilor secrete americane a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin (69 de ani) s-a decis să atace Ucraina miercuri.

Marş anti-război la Kiev

Liderul de la Kremlin susţine însă că Occidentul ar vrea de fapt să provoace un conflict. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat că a declanşat mecanismul de reducere a riscurilor, potrivit Documentului de la Viena, prin care cere Rusiei să explice în detaliu activităţile militare pe care le desfăşoară în apropierea teritoriului Ucrainei.

 

sursa:click.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Cartea Prințului Harry va zdruncina din temelii familia regală britanică! Ce secrete ies la iveală

Mon Feb 14 , 2022
După ce a anunțat că în acest an urmează să publice o carte legată de viața sa, Prințul Harry i-a pus pe gânduri pe membrii familiei sale, având în vedere relația tensionată dintre ei, din ultima perioadă. Ce va dezvălui Harry, pe cine va acuza și ce secrete vor ieși […]