Corespondență din Rusia. Începe războiul? Ce cred studenții Universității de Stat din Moscova despre Putin Citeşte întreaga ştire: Corespondență din Rusia. Începe războiul? Ce cred studenții Universității de Stat din Moscova despre Putin

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

„Iubesc Rusia!”, spune unul dintre tinerii moscoviți cu care a discutat Libertatea. Cu semnul unui război deasupra capului, termen avansat din unele estimări ale Vestului pentru această săptămână, studenții și profesorii celei mai vechi universități din Rusia sunt ei înșiși împărțiți în opinii. Pentru unii, Vladimir Putin e un lider autocrat, gata de aventurile groaznice ale unui război, pentru alții, „Occidentul are o atitudine josnică, pentru că toarnă benzină pe foc”. Corespondentul Libertatea a stat de vorbă cu ei.
Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov a fost, în ultimii 5 ani, pe locurile 86-97 în probabil cel mai cunoscut clasament al învățământului superior mondial, Top Shanghai. Mult mai bine decât România, unde doar Babeș-Bolyai punctează, între locurile 800-900. Dar dezamăgitor pentru tradiția luminoasă, de peste două secole, a școlii de elită din Moscova.
Am mers în zona universității, găzduită de o clădire după care s-a inspirat Casa Scânteii din București. „În zona” și nu în interiorul universității, unde doar studenții și profesorii pot intra. E complet diferit de ideea de spațiu universitar, unde oamenii pot circula liberi. Chiar absolvenții au nevoie de diplomă pentru a trece pragul universității.  Din cauza pandemiei, și la Moscova, marea majoritate a studenților studiază în regim online. Dar există, totuși, tineri care continuă să aibă drum către școală. Am discutat cu câțiva dintre ei. Cinci voci și tot atâtea păreri. Un student la filosofie, un student la fizică, un cercetător junior la aceeași Facultate de Fizică (cea mai bine cotată școală din „M.V. Lomonosov”), un student la mecanică și matematică și un profesor de științe naturale.
Roman studiază la Facultatea de Filosofie. Studentul înalt și slab, îmbrăcat cu un palton clasic, e gata, fără voia lui, să stârnească ziaristului tentat de clișee comparația cu intelectualul rus măcinat de întrebări dostoievskiene. Dar avem ceva mai concret și mai actual de discutat. Pe Roman îl întreb ce crede despre regimul din Rusia și dacă putem vorbi despre o democrație în cazul țării sale.
Tânărul spune că își îndrăgește țara și că vede un mare potențial în ea: „Iubesc Rusia! Posibil, voi pleca de aici, dacă mă vor forța. Dar vreau să locuiesc în această țară, pe care o iubesc și în care văd un mare potențial. Rusia va deveni odată o țară democratică”. „În asemenea regimuri autoritare, loialitatea devine mai importantă decât competența. Dacă persoana este loială puterii, va ocupa o funcție pe care nu o merită. Astfel, procesul de conducere a țării se degradează. Acest fenomen l-am putut observa și în Uniunea Sovietică, un exemplu de gerontocrație”, spune studentul.

 

sursa:libertatea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Ce notă a luat Valentin Gheorghe după dubla care a întors FCSB – Chindia + Ce jucători au fost „repetenți”

Mon Feb 14 , 2022
FCSB continuă cursa de urmărire a liderului CFR Cluj, după o victorie la limită pe teren propriu, 3-2 contra Chindiei. După o primă repriză în care a jucat dezamăgitor și în care a încasat două goluri de la oaspeți, FCSB a marcat de trei ori în partea secundă, reușind să obțină o victorie […]