Un eurodeputat român cere pentru Republica Moldova un statut preliminar de aderare europeană

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Uniunea Europeană să ofere, în viitorul apropiat, un statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova . Acest lucru este solicitat în amendamentele depuse la Proiectul de raport al Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Prin acest statut, asemănător celui pe care îl are Norvegia, Republica Moldova ar deveni membru al pieţei unice europene, ca etapă preliminară în procesul de aderare la UE, precizează deputatul european Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, transmite IPN. Amendamentele sunt semnate de Siegfried Mureşan împreună cu preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul parlamentar „Euronest”, Andrius Kubilius, şi cu vicepreşedintele Delegaţiei Parlamentului la „Euronest”, Andrzej Halicki. „Există acum, la Chişinău, o majoritate politică proeuropeană care a arătat că vrea şi poate să accelereze reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a remarcat Siegfried Mureşan, citat într-un comunicat de presă.

De aceea, menţionează eurodeputatul, prin acest raport, Parlamentul European trebuie să arate clar că observă aceste eforturi şi că este dispus să ajute şi mai mult Republica Moldova în dorinţa de a implementa reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană. Deputatul european solicită o mai mare cooperare între ţările membre ale Uniunii Europene şi Republica Moldova în investigarea fraudei bancare, astfel încât banii care au dispărut din băncile moldoveneşti să poată fi recuperaţi mai repede. De asemenea, se cere ca Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene să adopte, fără întârziere, noua asistenţă macro-financiară de 150 de milioane de euro propusă de Comisia Europeană pentru Republica Moldova la începutul acestui an. Conform amendamentului depus, Comisia Europeană trebuie să asigure Republicii Moldova suficient sprijin tehnic pentru a putea implementa în mod adecvat reformele necesare acordării ajutorului financiar.

„Dorim, în acelaşi timp, să încurajăm şi celelalte instituţii europene, precum şi statele membre să crească sprijinul pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii săi”, a declarat Siegfried Mureşan după depunerea amendamentelor. Pentru a fi adoptat, proiectul de raport privind implementarea Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova, cu tot cu amendamentele depuse de deputaţii europeni, trebuie să fie votat mai întâi în Comisia pentru afaceri externe, apoi în sesiunea plenară a Parlamentului European.

sursa:adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Cornel Dinu îl face praf pe Flavius Stoican: „Și-a pierdut ochelarii! Peste tot pe unde a fost, n-a făcut absolut nimic”

Fri Feb 11 , 2022
Cornel Dinu (73 ani) a comentat în stilul caracteristic înfrângerea lui Dinamo cu CSU Craiova, scor 1-6, exprimându-și nemulțumirea față de antrenorul gazdelor, Flavius Stoican (45 ani) Dinamo a suferit o nouă înfrângere usturătoare în Liga 1, scor 1-6, în compania celor de la CSU Craiova, iar situația „câinilor roșii” este […]