Discuţii tensionate la Moscova între şefii diplomaţiei ruse şi britanice: „o conversaţie a muţilor şi surzilor”

0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a reproşat omoloagei sale britanice că nu a fost dispusă să audă ce are Rusia de spus, catalogând discuţiile ca o „conversaţie între un surd şi mut”, relatează The Guardian şi Reuters.
În cadrul conferinţei lor comune de presă în care a fost evidentă prăpastia dintre cele două părţi în privinţa Ucrainei, Serghei Lavrov, un veteran al politicii externe ruse, a reproşat ministrei britanice de externe Liz Truss faptul că nu s-a putut crea niciun teren comun de discuţii, care s-au caracterizat prin „nimic secret, nicio încredere. Doar slogane strigate de tribună”, relatează The Guardian.   „Sincer, am fost dezamăgit de faptul că conversaţia noastră a devenit una a muţilor şi surzilor. Dăm impresia că ascultăm dar de fapt nu auzim nimic. Explicaţiile noastre detaliate au căzut pe un teren nepregătit. Este la fel ca atunci atunci când ei susţin că Rusia aşteaptă să îngheţe pământul astfel încât tancurile să poată pătrunde uşor în Ucraina. Se pare că colegii noştri britanici s-au aflat azi pe un astfel de teren, din care au ricoşat toate faptele pe care le-am prezentat noi azi”, a apreciat Lavrov, citat de The Guardian.   La conferinţa de presă, Truss, ministru de externe din septembrie, a reiterat avertismentele că un război ar fi „dezastruos pentru popoarele rus şi ucrainean. Dar şi pentru securitatea europeană”. Totodată, aceasta l-a confruntat direct pe Lavrov în privinţa masării de trupe în apropierea graniţelor cu Ucraina.

„Nu văd niciun alt motiv pentru care ai staţiona 100.000 de soldaţi la graniţă în afara intenţiei de a ameninţa Ucraina. Or, dacă Rusia ia în serios diplomaţia, ar trebui să retragă aceste trupe şi să înceteze cu ameninţările”, a spus Truss.   Cotidianul Kommersant a relatat, citind două surse diplomatice, că, în conversaţiile lor cu uşile închise,  ministrul britanic ar fi confundat regiunile Voronej şi Rostov cu teritorii ucrainene atunci când Lavrov ar fi întrebat-o dacă recunoaşte suveranitatea rusă asupra acestor regiuni din sudul Rusiei unde Moscova îşi consolidează forţele. Truss i-ar fi repetat că Marea Britanie nu va recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei până când ambasadorul britanic s-a simţit obligat să intervină pentru a-i atrage atenţia asupra erorii.   Truss a confirmat parţial relatarea într-un interviu acordat presei ruse: „Am avut impresia că ministrul Lavrov vorbea despre o parte a Ucrainei. Am indicat clar că aceste regiuni [Rostov şi Voronej] fac parte din Rusia suverană”, a clarificat ea, potrivit ambasadei britanice la Moscova.   „Nimeni nu subminează securitatea Rusiei – pur şi simplu nu este adevărat”, a spus Truss, adăugând că este „perfect potrivit” ca Ucraina să se apere şi să caute alianţe.

Rusia a cerut NATO garanţii de securitate obligatorii juridic, spunând că extinderea alianţei, inclusiv aderarea Ucrainei, ameninţă Rusia.   Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie s-au răcit şi mai mult după otrăvirea fatală, în 2006, a fostului ofiţer de securitate rus Alexandr Litvincenko la Londra şi tentativa de ucidere a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale cu un agent neurotoxic, în oraşul englez Salisbury, în 2018. Lavrov, care a apreciat că relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie „au ajuns la cel scăzut nivel”, a spus că Londra nu a prezentat niciodată dovezi pentru a-şi susţine acuzaţiile de implicare a Rusiei în aceste două cazuri sau în tentativa de otrăvire a opozantului Kremlinului Alecsei Navalnîi în 2020. Lavrov a remarcat că Truss nu şi-a schimbat deloc tonul pe parcursul întâlnirii lor de două ore, ignorând explicaţiile sale în timp ce a repetat declaraţiile şi cererile anterioare ale Marii Britanii, inclusiv ameninţând cu sancţiuni economice dure.   Vizita lui Truss face parte dintr-un şir de eforturi intense ale diplomaţiei britanice în Rusia. Secretarul apărării, Ben Wallace, urmează să călătorească vineri la Moscova pentru consultări cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Alţi lideri şi oficiali europeni fac, de asemenea, naveta între Moscova şi Kiev. Cancelarul german, Olaf Scholz, este aşteptat săptămâna viitoare la Moscova.

sursa:adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

BNR: Inflaţia va depăşi 11% la începutul verii. Alimentele se vor scumpi cu 12% încă din primul trimestru

Fri Feb 11 , 2022
Banca Naţională a România prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri. “Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată […]