Respectarea granițelor partenerului tău și stabilirea propriilor limite este o parte crucială a unei relații sănătoase. Granițele sunt ceea ce te ajută să te simți confortabil – fie că sunt limite legate de timpul tău, emoțiile tale, de relația sexuală sau orice altceva care te va ajuta să te simți în siguranță în preajma partenerului tău.
Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor. Indiferent de aspectul relației în care stabilești limite, este esențial ca acele limite, agreate de comun acord, să ducă la îmbunătățirea relației pe termen lung. Este, de asemenea, foarte important, să ajungi să îți înțelegi propriile limite și să vorbești cu partenerul tău despre respectarea lor.
Importanța limitelor sănătoase în relații Pentru a crea și a menține o relație sănătoasă, granițele sunt cruciale. Ele stabilesc lucrurile cu care ne simțim confortabili într-o relație, dar și aspectele pe care le considerăm de neacceptat. În acest sens, granițele au un rol critic în stabilirea siguranței și încrederii într-o relație. În plus, granițele joacă un rol important în satisfacția relației. Dacă nu îți onorezi propriile nevoi și limitări, s-ar putea ca pe viitor să te simți inconfortabil sau neîmplinit în relația de cuplu. Desigur, stabilirea limitelor nu este doar despre tine, ci și despre respectul acordat partenerului tău. Într-o relație sănătoasă, ar trebui să existe spațiu pentru individualitatea ambilor parteneri, precum și pentru interdependență. În plus, stabilirea limitelor înseamnă grijă de sine, iar onorarea limitelor partenerului arată grijă față de relație. Stabilirea și aplicarea unor limite poate aduce beneficii fiecăruia dintre parteneri, deoarece cultivă sentimentul de încredere în sine. Setarea limitelor este și o modalitate de a ne onora nevoile, valorile și limitările, de a ne arăta că avem grijă de propria persoană și că ne luăm în serios starea de bine. Relațiile stresante, nesatisfăcătoare ne pot afecta sănătatea mintală, așa că menținerea limitelor este o măsură preventivă excelentă.
sursa:libertatea.ro