Consemnăm oare eşecul Acordurilor de la Dayton, cel mai important proiect de pace american din Balcani?

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

În urmă cu câteva săptămâni, scriam că apăruseră semnale puternice privind stabilitatea statală din Bosnia-Herţegovina posibil de a fi pusă foarte serios în primejdie, cu perspectiva reaprinderii unui focar de război în Balcani. Asta în cazul în care aveau să se concretizeze proiectele liderului autonomist sârb din Rebulica Srpska.

E deja aproape o realitate după votul de ieri din Adunarea Naţională a Republicii Srpska în favoarea unui proiect de lege care să permită formarea unui Înalt Consiliu judecătoresc şi al procuraturii, aprobat cu 45 de voturi din cele 63 exprimate în legislativul local care numără 83 de reprezentanţi. Textul respectiv va fi acum supus unei analize a experţilor juridici şi trimis diferitelor instituţii interesate pentru comentarii care trebuie să seseascâ în maximum 90 de zile înainte de ceea ce pare a fi inevitabil, adică adoptarea sa finală. Proiectul de lege respectiv este o parte a unei triade deja aprobate de Parlamentul loc sub forma unei moţiuni fără caracter obligatoriu, cea care a fost gândită ca deschidere pentru actualul proces şi testare a capacităţii instituţiilor europene şi în special a influenţei OSCE, UE şi SUA. În moţiunea respectivă, iniţiată de suveraniştii şi separatiştii sârbi din Republica Srpska (conduşi de liderul naţionalist Milorad Dodik), se anunţa retragerea sârbilor din forţele armate, din sistemul de taxe şi cel judiciar din Bosnia-Herţegovina. Asta ar însemna falimentul real şi definitiv al Acordurilor de la Dayton semnate sub auspicii americane pe 21 noiembrie 1995 între Serbia, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, care stabilea sisteme foarte clare de protecţie pentru minorităţile naţionale şi oferea bazele sistemului pentru întoarcerea voluntară a persoanelor deplasate forţat sau nevoite să migreze în perioada conflictului cumplit care a produs peste 100.00 de morţi şi a dus la migraţia necontrolată a milioane de oameni.

sursa:adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Oltenii au explicat cum i-au umilit pe „câini”: „Ne-am uitat mai atent la meciurile lor și am zis să dăm la poartă”

Fri Feb 11 , 2022
Dinamo – CSU Craiova 1-6. Jovan Markovic și Nicușor Bancu au vorbit despre victoria oltenilor în Ștefan cel Mare și despre cum au speculat evoluția slabă a apărării dinamoviste, în special a gafeurului Chesneau. „Mă bucur că am profitat, orice greșeală trebuie taxată. A fost un meci ușor, ne-am bucurat că […]