Cercetătorii care au condus acest studiu, publicat marți, 8 februarie, în jurnalul PLOS Medicine, au creat un model a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă oamenii ar înlocui o „dietă tipică occidentală”, axată pe carne roșie și alimente procesate, cu o „dietă optimizată”, axată pe consumul ridicat de fructe și legume, cereale integrale și nuci, relatează CNN
Potrivit studiului, dacă o asemenea „dietă” este urmată de la o vârstă fragedă, speranța de viață poate crește cu până la 13 ani. Mai exact, o femeie care începe să mănânce optim la 20 de ani și-ar putea crește durata de viață cu puțin peste 10 ani, iar un bărbat care urmează o dietă sănătoasă de la vârsta de 20 de ani și-ar putea adăuga încă 13 ani la viață. Concentrarea pe o dietă mai sănătoasă ar putea prelungi, de asemenea, viața adulților, chiar dacă încep să o urmeze la o vârstă mai înaintată, arată studiul. Începând acest regim la 60 de ani, o femeie și-ar putea crește durata de viață cu opt ani, iar un bărbat, cu aproape nouă. Un stil de alimentație bazat pe vegetale ar putea fi benefic chiar și pentru persoanele de peste 80 de ani: bărbații și femeile ar putea câștiga aproximativ 3,5 ani de viață suplimentară din schimbările alimentare. „Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a decesului prematur este de mult cunoscută și este logic că mai puține boli cronice și decese premature înseamnă o speranță de viață mai mare”, a spus dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și nutriție, care nu a fost implicat în studiu.
sursa:libertatea.ro