Sfântul Mucenic Haralambie – calendar ortodox 10 februarie 2022. Ce obiceiuri și tradiții se respectă de Sfântul Haralambie

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Sfântul Haralambie este considerat de popor ca făcător de minuni, apărător de boli, dar mai ales de ciumă.  A trăit în secolul al doilea după Hristos, fiind Episcop al Magneziei, în Asia Mică. Vezi ce obiceiuri și tradiții se respectă de Sfântul Mucenic Haralambie, sărbătorit pe 10 februarie în calendar ortodox 2022.

Cine a fost Sfântul Haralambie

Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră, fiind născut în Magnesia (Turcia, în vremea împăratului Septimiu Sever, și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini. Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor. Crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian a sperat că îl va convinge să renunțe la credința sa și să se lepede de Hristos.

În Acatistul închinat Sfântului Muceninc se spune: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“. Sfântul Haralambie a suportat chinurile groaznice, chiar și jupuirea de viu, și nu a cedat. Sfântul Haralambie a fost condamnat la taierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat.

Moaștele Sfântului Haralambie Moaștele sale au fost luate chiar de fiica acestuia, Galina, care a crezut în Hristos. Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Manastrirea „Sfântul Ștefan“ din Meteora. În biserica Mănăstirii Miclauseni, din Iași, se află moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie. Particele din moaștele sale sunt prezente la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile „Sfântul Dumitru“ (Poștă), „Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), „Sfântul Stelian“ (Lucaci) din București. Când îl prăznuim pe Sfântul Haralambie Sfântul Mucenic Hralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Haralambie În unele zone ale țării în ziua Sfântului Haralambie oamenii cer preotului să facă agheazmă la biserică. Cei care beau această agheasmă și au credință se pot vindeca de diverse boli. De asemenea, se mai foloseşte la stropitul gospodăriilor al vitelor şi al pomilor. Oamenii obişnuiesc să ducă la biserică în această zi colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot. Apoi acestea se împart persoanelor bolnave. Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. Se spune că dacă plouă în această zi, ploaia va ține mult timp. În unele regiuni ale ţării, femeile fac un colăcel, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.

sursa:libertatea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Declarația lui Vladimir Putin care i-a revoltat pe ruși. Ce a spus liderul de la Kremlin

Thu Feb 10 , 2022
Kremlinul apără marţi o declaraţie a lui Vladimir Putin, luni, prin care l-a atacat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, interpretată de mulţi navigatori pe Internet ca o glumă despre viol, relatează AFP. Liderul de la Kremlin l-a atacat luni, în conferinţa sa de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, […]