ROBOR, indicele după care se calculează dobânzile la credite în lei, a sărit la 3,53%. Analiștii estimează noi creșteri

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele contractate înainte de luna mai 2019, a ajuns joi la 3,53%, în urcare față de nivelul de 3,29%, înregistrat miercuri, potrivit datelor afișate de Banca Națională a României (BNR) și citate de către Ziarul Financiar.
Creșterea vine după ce banca centrală a majorat miercuri dobânda-cheie de la 2% la 2,5% și a avertizat că inflația va depăși 10% în trimestrul al doilea din acest an, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Conform sursei citate, de la începutul anului indicele ROBOR la trei luni a crescut cu 17% de la începutul acestui an. Creditele contractate înainte de luna mai 2019 au dobânzi calculate în funcție de indicele ROBOR. După acea dată a fost introdus un alt indicator, numit IRCC. Acesta urmărește evoluția ROBOR, dar cu o întârziere de câteva luni. Creșterea dobânzii-cheie de către BNR are ca efect final creșterea dobânzilor pentru cei care au credite în lei sau pentru cei care vor să ia împrumuturi noi. De ce cresc dobânzile Băncile centrale din întreaga lume au început să crească dobânzile pentru a lupta cu inflația, după ce în perioada pandemiei au injectat bani pentru a ține economiile pe linia de plutire. Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, spune că este posibil ca România să termine anul cu dobânzi și mai mari, potrivit Economica.net.

Analiștii estimează noi creșteri Previziunile Raiffeisen Bank sunt ca indicele ROBOR la trei luni să atingă 3,70% la finalul lunii iunie și 3,85% la finalul lunii decembrie.

sursa:libertatea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Ciucă, despre tensiunile Rusia-Ucraina: Toată lumea este îngrijorată. Suntem pregătiți să facem față oricăror provocări

Thu Feb 10 , 2022
Premierul Nicolae Ciucă spune că „toată lumea este îngrijorată” de situația de la granițele Ucrainei și că acumulaeea de dispozitive militare rusești „nu face parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare”. Diplomaţia trebuie să prevaleze pentru a rezolva aceste tensiuni, mai spune premierul. „Putem să vedem cât se poate de clar că există o creştere a […]