Laboratorul JET din Marea Britanie şi-a doborât propriul record în ceea ce priveşte cantitatea de energie pe care o poate extrage prin fuziune nucleară. Oamenii de ştiinţă fac progrese în ceea ce priveşte energia de fuziune, care are un potenţial enorm, şi în viitor va putea lua locul altor surse de generare a electricităţii mult mai poluante şi radioactive.
Pentru criza climatică nu există o soluţie, dar fuziunea nucleară ar putea fi o opţiune bună pe care omenirea o are la dispoziţie, scrie CNN. În căutarea unei surse aproape nelimitate, fără emisii de carbon, oamenii de ştiinţă au mai generat energie de fuziune, dar s-au luptat timp de decenii să găsească o cale de a o susţine mai mult de două secunde. Fără rezultat, până acum. Miercuri, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să depăşească recordul anterior şi să dubleze timpul de generare şi susţinere a fuziunii nucleare, acelaşi proces care permite Soarelui şi altor stele să strălucească atât de puternic.
Diferenţele dintre fuziune nucleară şi fisiune nucleară În prezent, energia nucleară este creată printr-un proces care se numeşte fisiune şi se bazează pe divizarea atomului. Acest proces este dăunător pentru mediu, deoarece creează deşeuri care pot rămâne radioactive mii de ani. Spre deosebire de fisiunea nucleară, fuziunea nucleară face opusul. Ea forţează doi atomi de hidrogen să se contopească, iar, în timpul acestui proces, se eliberează de patru ori mai multă energie decât randamentul unui reactor de fisiune nucleară şi de patru milioane de ori mai multă energie decât cea obţinută prin arderea combustibililor fosili. Fisiunea este periculoasă, în special în cazul unor accidente, precum cel din 2011 de la Fukushima, Japonia. Pe de altă parte, fuziunea este mult mai sigură, produce mai puţine deşeuri şi necesită doar cantităţi mici de combustibil abundent, din surse naturale, inclusiv elemente extrase din apa mării.. Din aceste motive, fuziunea nucleară a devenit o opţiune foarte atractivă de a genera energie, pe măsură ce lumea încearcă să scape de combustibilii fosili care sunt o cauză majoră a schimbărilor climatice.
sursa:adevarul.ro