Mesajul secretarului general al NATO, înainte de sosirea în România: „Vom apăra toți aliații, indiferent de dimensiunea sau locul lor pe hartă”

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, scrie, într-un editorial apărut în prestigioasa publicație britanică The Economist, despre situația de securitate de pe frontul estic al NATO. Diplomatul evocă faptul că „toate țările suverane au dreptul de a-și alege propria cale” invocă textul fondator al Alianței referitor la sistemul colectiv de apărare și avertizează Rusia că „nu ne putem întoarce la epoca în care „doar puterile mari aveau dreptate”. Soluția crizei de securitate stă tot în calea „dialogului diplomatic”, spune Stoltenberg.

Jens Stoltenberg va sosi vineri în România pentru a vizita baza militară de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, unde vor fi cantonați 1.000 de militari americani dislocați din Germania. Stoltenberg și-a început editorialul din The Economist oferind exemplu Norvegiei – țara sa natală, al cărei premier a fost în perioadele 2000-2001 și 2005-2013 -, una dintre cele 12 țări care au semnat actul de fondare al NATO, în 1949. „La acel moment, țara mea era singurul aliat potențial cu o graniță terestră cu Rusia, iar Uniunea Sovietică s-a opus ferm aderării noastre. Kremlinul a vrut să dicteze ce poate sau nu poate face Norvegia”, explică înaltul oficial. Când politicienii norvegieni au luat decizia în propriile mâini „Politicienii norvegieni au luat decizia în propriile mâini. Au apărat dreptul țării lor la autodeterminare și au ales NATO. Sunt recunoscător că națiuni precum Franța, Marea Britanie și America ne-au sprijinit în susținerea acestui drept fundamental. Ei nu s-au plecat în fața presiunii sovietice și, în schimb, au salutat Norvegia ca membru fondator al alianței noastre”, scrie Stoltenberg. Diplomatul remarcă apoi că, după încheierea Războiului Rece, noile democrații din Europa Centrală și de Est, din regiunea Baltică până în Balcanii de Vest, „au pășit cu bucurie pe ușa deschisă a NATO”.

sursa:libertatea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Marile companii din energie avertizează că prețurile petrolului, gazelor și electricității vor rămâne mari ani buni de acum încolo

Thu Feb 10 , 2022
Consumatorii trebuie să se pregătească pentru ani întregi de prețuri mari ale energiei, arată șefii marilor companii de petrol și gaze ale lumii, ceea ce va presa și mai mult guvernele care se confruntă deja cu o spirală inflaționistă, scrie Reuters. Prețurile petrolului și gazelor au crescut rapid în ultimele […]