Începând cu 1 februarie 2022, pacienții adulți și adolescenții cu vârsta de 12 ani și peste care suferă de astm sever necontrolat însoțit de inflamație de tip 2 pot beneficia de un medicament compensat 100%, care poate contribui semnificativ atât la creșterea calității vieții pacienților, cât și la reducerea poverii clinice și economice a acestei afecțiuni.
Medicamentul conține substanța activă dupilumab și poate fi administrat numai la recomandarea medicului curant, pe bază de prescripție medicală. De asemenea, poate fi indicat și pacienților cu dermatită atopică moderată spre severă (adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste) sau dermatită atopică severă la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.
Dermatita atopică moderată spre severă este caracterizată de erupţii cutanate care acoperă o mare parte din corp şi poate include manifestări precum mâncărimi intense şi persistente, uscăciunea, crăparea şi înroşirea pielii, precum şi formarea de cruste şi supuraţii.
Între 5% și 10% dintre pacienții cu astm bronșic suferă de astm sever necontrolat
Astmul bronșic este o afecțiune pulmonară cronică determinată de inflamația căilor respiratorii, care duce la limitarea fluxului de aer.
Majoritatea persoanelor cu astm bronșic își pot gestiona eficient boala cu ajutorul medicamentelor de control, cum ar fi inhalatoarele sau corticosteroizii orali.
Se estimează că între 5% și 10% dintre pacienți suferă însă de forme severe, necontrolate, cu impact negativ asupra duratei și calității vieții acestora.
Persoanele cu astm bronșic sever necontrolat se confruntă cu:
- respirație dificilă și șuierătoare
- tuse
- scăderea funcției pulmonare
De asemenea, pacienții prezintă un risc crescut de apariție a exacerbărilor grave și imprevizibile, care le pot pune viața în pericol și care le pot induce sentimente de îngrijorare și frustrare.
sursa:csid.ro