- La USR lucrurile par să se fi liniştit. Criza a trecut. Lovitura de stat din partid a avut drept obiectiv preluarea Puterii de către Cătălin Drulă.
- Şi Cătălin Drulă a preluat-o fără probleme. Rar s-a putut întîlni în istoria postdecembristă o Lovitură de stat de o catifea atît de moale. Abdicatul, Dacian Cioloş a acceptat Lovitura cu o resemnare.
- Evenimentul numărul unu al acestei perioade îl constituie, aşadar, Lovitura de stat de catifea de la USR.
La USR lucrurile par să se fi liniştit. Criza a trecut. Lovitura de stat din partid a avut drept obiectiv preluarea Puterii de către Cătălin Drulă. Şi Cătălin Drulă a preluat-o fără probleme. Rar s-a putut întîlni în istoria postdecembristă o Lovitură de stat de o catifea atît de moale. Abdicatul, Dacian Cioloş a acceptat Lovitura cu o resemnare. O resemnare stranie s-a manifestat şi în rîndul liderilor PLUS, mulţi, dacă nu toţi, oameni de-ai lui Dacian Cioloş. Niciuna dintre personalităţile PLUS n-a schiţat un bombănit:
Anca Dragu, propulsată de Dacian Cioloş, şefa Senatului, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, puşi de Dacian Cioloş miniştri, Dragoş Tudorache, prietenul lui Dacian Cioloş. Atît ei cît şi Dacian Cioloş au îndoit genunchiul în faţa noului Bey al Tribului numit USR. S-a declarat vasal şi Dan Barna, cel care visa cu ochii deschişi să revină la şefia USR. Cît despre cîştigător – Cătălin Drulă- acesta se manifestă ca un veritabil Stăpîn al Tribului. Dă interviuri în care îşi expune Programul, pregătit cu mult înainte de Lovitura de Stat, refuză orice discuţie despre programarea Congresului, vorbeşte şi decide în numele USR fără a mai invoca forumul colectiv de conducere.
Evenimentul numărul unu al acestei perioade îl constituie, aşadar, Lovitura de stat de catifea de la USR. Deşi eveniment spectaculos, cu efecte nebănuite în relaţia Putere-Opoziţie, schimbarea de Putere de la USR a trecut practic neobservată de Presa zisă şi independentă.
A trecut neobservat, ba chiar, dacă ne gîndim bine, într-o tăcere stranie, un alt eveniment care ţine de USR: Scoaterea din joc a lui Dacian Cioloş.
Cine e Dacian Cioloş n-are nici un rost să reamintesc. CV-ul îl dezvăluie drept una dintre marile personalităţi politice postdecembriste.
Ministru al Agriculturii, Comisar UE, premier al României, fondator al unui partid – PLUS, europarlamentar, lider al Grupului Renew Europa din Parlamentul European, copreşedinte al Alianţei PLUS-USR, premier desemnat, preşedinte al USR, ales la Congresul din 20 octombrie 2021.
Puţini sînt politicienii români postdecembrişti cu o biografie în plan intern şi în plan internaţional.
L-am urmărit pe Dacian Cioloş în evoluţia sa încă din clipa cînd a devenit premier al României. PSD-iştii l-au denunţat ca premier al unui Guvern slab. Să nu uităm însă că Dacian Cioloş a fost premier al unui Guvern tehnocrat, fără sprijin în Parlament şi, mai ales, că a pregătit alegerile din 2016 fără nici o încercare de a-şi face vreun avantaj din funcţia de premier.
După opinia mea, momentul cînd Dacian Cioloş s-a dezvăluit ca o personalitate a scenei noastre politice a fost cel al desemnării ca premier de către Klaus Iohannis. Prin contrast cu Florin Cîţu, Dacian Cioloş s-a afirmat ca un excelent comunicator, conferinţele sale de presă fiind bijuterii ale genului. Despre această afirmare scriam într-un comentariu din 21 octombrie 2021:
„În chip fatal, fără să fi dorit asta Klaus Iohannis, perioada 10 octombrie 2021 – 20 octombrie 2021 a propulsat pe scena politică, ba chiar şi pe scena publică, o personalitate care îl eclipsează pe Klaus Iohannis ca lider al Dreptei.
În toată această perioadă românii au putut să vadă, afirmat ca personalitate de Dreapta, un politician calm, cumpătat, care nu şi-a pierdut o clipă cumpătul, ţinînd conferinţe de presă, vorbind în public. O personalitate de Dreapta total diferită de Klaus Iohannis şi de Florin Cîţu.
sursa;alephnews.ro