Cum a scăzut violența domestică în Republica Moldova după ce au fost introduse brățările electronice. „S-a diminuat rata de recidivă de la 70% la 19%”

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Numărul agresorilor care încalcă ordonanțele de protecție în Republica Moldova este de trei ori mai mic, la doar un an de la introducerea brățărilor și dispozitivelor electronice. Costurile cu implementarea proiectului au fost de 64 de ori mai mici decât intenționează România să investească.
În Republica Moldova, din 3 ianuarie 2021, a intrat în vigoare legea care prevede monitorizarea electronică a agresorilor, imediat după pronunțarea ordonanței de protecție. Agresorul primește o brățară electronică cu GPS, prin care este monitorizat electronic, și poate fi localizat în orice moment.   Victima, în baza ordonanței de protecție, este dotată cu un sistem electronic de supraveghere, dar fără GPS. „Ingerință în viața privată a victimelor nu facem”, spune Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP) din Moldova. Cele două dispozitive sunt conectate, astfel încât autoritățile pot vedea, în timp real, dacă agresorul respectă față de victimă distanța impusă prin ordonanța de protecție.  În Republica Moldova, victimele violenței în familie pot să beneficieze de protecția unui ordin de restricţie de urgenţă, emis de polițiști, prin care agresorul este înlăturat imediat, valabil pentru maximum 10 zile, iar ulterior de o ordonanță de protecție, emisă de instanță. Măsurile de protecție sunt valabile pentru maximum 3 luni, dar pot fi prelungite. În perioada respectivă, agresorul nu are voie să se apropie de victimă la o anumită distanță. Însă în lipsa unor sisteme de monitorizare electronică, agresorii încalcă adeseori aceste măsuri de protecție.

 

sursa:libertatea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Un medic infecționist explică motivele pentru care vaccinații se pot infecta cu COVID de mai multe ori: „Am întâlnit și cazuri în care o persoană vaccinată complet s-a infectat de 4 ori”

Thu Feb 10 , 2022
Gheorghe Enache, medic primar în boli infecțioase și conferențiar universitar, explică într-un interviu pentru Gândul de ce unele persoane, deși sunt vaccinate, se infectează de mai multe ori cu virusul SARS-COV-2. Specialistul spune că sunt cunoscute și cazuri în care o persoană vaccinată împotriva COVID-19 să fie infectată și de patru ori, […]