Ce boli grave pot ascunde gingiile vineții, maro, albe sau foarte roșii

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Gingiile vineții sau de culoare roșu aprins nu trebuie ignorate! Este indicat să mergem la un consult la medicul stomatolog dacă observăm că gingiile au un aspect neobișnuit și să aflăm ce afecțiune ar putea ascunde.

De foarte multe ori poate fi vorba de gingivită, o afecțiune adesea cauzată de placa bacteriană acumulată din pricina igienei dentare deficitare. Există însă și alte posibile cauze, unele grave. Printre acestea, leucemia sau diabetul.

Care este culoarea normală a gingiei

Culoarea gingiei, lipsită de inflamație și în absența unor boli generale, este roz deschis, dar poate varia în funcție de fiecare individ, fiind în strânsă legătură cu pigmentarea cutanată (culoarea pielii).

Modificări de culoare cauzate de gingivită

Când avem gingivită, care reprezintă inflamația gingiei, culoarea acesteia se modifică din roz deschis în diferite nuanțe de roșu, în funcție de perioada de inflamație: roșu aprins, în gingivita acută, până la roșu cărămiziu, la gingivita cronică sau chiar parodontită marginală cronică profundă.

Aceasta din urmă reprezintă stadiul următor al gingivitei, etapa de agravare.

Gingiile vineții, semn de diabet sau leucemie

Multe dintre afecțiunile generale precum diabetul, leucemia, anemia și alte boli sangvine pot cauza modificări de culoare a mucoasei orale, inclusiv la nivelul gingiei.

 

sursa:csid.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Termografia, investigația fără radiații. Ce este și pentru ce afecțiuni se recomandă

Thu Feb 10 , 2022
Termografia nu poate înlocui mamografia în depistarea cancerului de sân, deoarece are o sensibilitate destul de redusă și poate induce rezultate fals pozitive. Cu toate acestea, poate fi luată în calcul ca metodă complementară investigațiilor senologice clasice, respectiv mamografie și ecografie.  De regulă, termografia este indicată mai mult la femeile […]