Aurescu, la OSCE: Nu putem permite nicio încercare de subminare a parametrilor arhitecturii europene de securitate

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la reuniunea la nivel înalt a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru lansarea Dialogului Reînnoit privind Securitatea Europeană, prilej cu care s-a pronunţat împotriva oricăror încercări de subminare a „arhitecturii europene de securitate”.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, ministrul Aurescu s-a referit, în intervenţia sa, la recentele evoluţii din Vecinătatea Estică. „În ultimii ani, am asistat la deteriorarea situaţiei de securitate din regiunea OSCE”, a subliniat acesta.

Şeful diplomaţiei române a punctat că, la momentul actual, „contextul de securitate este mai serios deteriorat, în urma consolidării prezenţei militare la frontierele Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, inclusiv prin desfăşurarea masivă de trupe”, conform Agerpres.

Bogdan Aurescu a reluat apelul la dezescaladare şi dialog, precum şi la respectarea principiilor şi obligaţiilor asumate de toate statele participante la OSCE.

„Conceptul cheie al OSCE de securitate prin cooperare cuprinzătoare continuă să fie de relevanţă majoră, la fel şi principiile prevăzute de Actul Final de la Helsinki şi de Carta de la Paris pentru o Nouă Europă. Toate aceste principii fundamentale au importanţă egală”, a evidenţiat ministrul român în deschiderea reuniunii.

El a arătat că în spatele situaţiei actuale de securitate – „regretabile” – nu se află lipsa normelor, ci lipsa aplicării normelor.

„Trebuie să începem acest proces de dialog inclusiv printr-o autoevaluare sinceră, la nivelul OSCE, cu privire la motivul pentru care situaţia actuală de securitate se deteriorează. Iar răspunsul nostru este că în spatele acestei situaţii regretabile nu se află lipsa normelor, ci lipsa aplicării normelor. De aceea, nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate. (…). România continuă să fie convinsă că securitatea şi stabilitatea în zona OSCE pot fi restabilite doar prin implementarea cu bună-credinţă a tuturor acordurilor existente şi respectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor OSCE”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit sursei citate.

Ministrul a exprimat, totodată, regretul cu privire la situaţiile care împiedică implementarea mandatului Misiunii Speciale OSCE de Monitorizare în Ucraina.

În acest context, şeful diplomaţiei române a pledat pentru creşterea eficienţei în implementarea mecanismelor OSCE de soluţionare a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, inclusiv prin evaluarea acestor instrumente în cadrul acestui noi format de dialog.

Reuniunea la nivel înalt a OSCE a fost organizată la Viena, în format hibrid, de Polonia, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu a OSCE pentru acest an şi a marcat iniţierea, la iniţiativa acestui stat, a unui nou proces politic, denumit Dialogul Reînnoit privind Securitatea Europeană. Scopul este de a oferi un cadru cuprinzător pentru discuţiile privind reducerea riscurilor de confruntare şi consolidarea securităţii şi stabilităţi în arealul OSCE, în contextul situaţiei de securitate generate de masarea echipamentelor şi efectivelor Rusiei în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră.

Ministrul Bogdan Aurescu a afirmat că Dialogul Reînnoit privind Securitatea Europeană poate fi utilizat pentru discutarea instrumentelor ciclului conflictual ale OSCE în vederea analizării capabilităţilor şi a necesităţilor, precum şi a îmbunătăţirii acestora. De asemenea, el a susţinut importanţa gestionării ameninţărilor securitare din sfera energetică şi cibernetică în cadrul noului proces politic.

sursa:digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

A fost deschis dosar penal pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului lui Zelea Codreanu și Ion Antonescu

Thu Feb 10 , 2022
Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război. Sesizarea a fost făcută din oficiu, după ce președintele de onoare al AUR i-a lăudat pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu, personaje istorice vinovate de crime […]