De unde vin banii AUR? Donații din venituri inexistente, lista cotizanților

0 0
Read Time:3 Minute, 23 Second

Una dintre imaginile proiectate de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) încă de la înfiinţarea sa este că face politică ajutându-se de bani puţini şi că nu vrea să se atingă de subvenţiile pentru partide. Cu toate acestea, o analiză a veniturilor declarate de AUR în 2021, pentru perioada premergătoare alegerilor parlamentare, arată că o bună parte dintre oamenii care au băgat bani pentru promovarea Alianţei, fie au cotizat la partid, însă nu au consemnat fondurile date şi în declaraţiile de avere, depuse ulterior la Parlament sau în cele de campanie, fie au sprijinit formaţiunea cu sume consistente, în ciuda faptului că veniturile lor sunt firave. 860.000 de lei au donat, în total, 15 persoane care au cotizat cu mai mult de zece salarii minime brute, ceea ce, conform prevederilor legale, înseamnă şi menţionarea nominală a donatorilor.

Dintre cei 15, care au donat sume între 26.500 de lei şi 120.000 de lei, şase persoane au şi ajuns în Parlament, însă nu au raportat donaţiile, deşi ar fi trebuit. Articolul 28 al Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice prevede că „Fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal”. Falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, potrivit legislaţiei penale.

Deputata Anamaria Gavrilă, care conform datelor publicate de AEP a donat 97.000 de lei, nu a raportat aceşti bani în niciuna dintre declaraţiile de avere din 2020 şi 2021. 37.655 de lei a donat actualul deputat Daniel Rusu, la începutul lunii decembrie 2020, în conturile AUR. Donaţia acestuia nu este menţionată în niciuna dintre cele două declaraţii de avere de la Camera Deputaţilor, cu toate că orice împrumut sau donaţie de peste 5.000 de lei ar trebui declarate. Deputatul Georgel Badiu a dat către partid 30.900 de lei în 2020. Donaţia nu figurează în niciuna dintre declaraţiile de avere ale lui Badiu. Pe lângă leafa de deputat, Badiu mai încasează lunar şi circa 7.000 de lei pensie de serviciu, fiind fost cadru MAI. 30.000 de lei a dat către AUR şi Ringo Dămureanu, acum deputat, în trecut sindicalist. Nici Dămureanu nu a menţionat nimic despre donaţiile sale către AUR în declaraţiile de avere.

De altfel, în rândul donatorilor AUR găsim persoane care au făcut donaţii consistente, deşi veniturile lor nu sunt foarte mari. Un prim semn de întrebare este legat de Marcel Seserman, candidat de Bistriţa la parlamentare, care a donat AUR 110.000 de lei, în condiţiile în care veniturile sale din anul precedent erau de 71.160 de lei, nu avea economii şi avea şi o rată la un împrumut de 112.000 de euro, scadent în 2022. La fel şi Dragoş Geamănă, liderul AUR Bucureşti. În perioada 2016-2019 a avut venituri de circa 120.000 de lei. Însă acesta a putut să dea ca donaţie de partid nu mai puţin de 81.200 de lei în 2020. Geamănă a candidat în Bucureşti, dar nu a prins loc în Camera Deputaţilor.

Florin Nicolae Olteanu, candidat pentru funcţia de deputat în Teleorman, a donat partidului 53.000 de lei, cu toate că ultimele sale venituri declarate au fost de 36.000 de lei. De asemenea, Ionuţ Barteş a dat partidului 44.000 de lei, când a candidat pentru Parlament, deşi salariul său de tehnician din urmă cu un an era de doar 32.400 de lei.

Cea mai mare sumă împrumutată AUR de o persoană care n-a candidat a fost de 100.000 de lei, aceasta fiind Marius Lulea, vicepreşedinte al formaţiunii şi membru fondator al ei. De altfel, Marius Lulea este şi trezorierul partidului. Pe de altă parte, politicianul care a băgat cei mai mulţi bani în partid, a candidat şi şi-a recuperat şi banii, este Vasile Nagy. 120.000 de lei a dat Vasile Nagy în campania pentru parlamentare şi tot atât i-au fost rambursaţi de AEP.

Sursa adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Medic sibian către fiica unui pacient: „Ce vrei tu nesimţită ordinară, da' ce, eu i-am dat boală lui taică-tău?”. Reacţia Spitalului Judeţean VIDEO

Sun Jan 30 , 2022
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a anunţat sâmbătă deschiderea unei anchete interne, după apariţia în spaţiul public a unei înregistrări cu dialogul dintre un medic şi fiica unui pacient. Modalitatea în care medicul o jigneşte pe fiica pacientului a provocat indignarea generală. Medicul a răbufnit într-o conversaţie telefonică […]