Surse: Cum va arăta guvernul Ciucă. Din 2023, premier PSD și rocadă la Justiție și Finanțe. Liberalii pierd ministerul Transporturilor

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Surse: Cum va arăta guvernul Ciucă. Din 2023, premier PSD și rocadă la Justiție și Finanțe. Liberalii pierd ministerul Transporturilor

După aproape două săptămâni de negocieri PSD, PNL și UDMR sunt aproape de încheierea protocolului pentru formarea unei coaliții guvernamentale. Sâmbătă, cele trei partide și-au împărțit ministerele și au terminat discuțiile pe programul de guvernare. Liberalii au pierdut ministerul Transporturilor, pe care ar fi vrut să îl obțină la negocieri de la PSD și ministerul Dezvoltării care rămâne la UDMR. Totuși, PNL ar putea avea Finanțele, dar din iulie 2023 când se schimbă premierul. Marele absent de la negocieri a fost președintele PNL, Florin Cîțu, care nu a mai vrut să participe la discuții, după tensiunile din zilele anterioare.

Viitorul guvern va fi condus, mai mult ca sigur, de Nicolae Ciucă, spuns surse politice, deși oficial mesajul dat de PSD a fost că mai e nevoie de o discuție. Guvernul Ciucă va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de Secretar General al Guvernului. Liderii celor două partide, PNL și PSD, au stabilit ca la 1 iulie 2023 să nu se schimbe doar premierul, ci să se rotească și ministerele avizatoare și cele „de forță”. Astfel, Justiția și Internele vor ajunge la PSD, iar Finanțele, Apărarea și Secretarul General al Guvernului vor fi ale liberalilor.

În viitorul guvern PSD va avea 9 ministere și SGG-ul, PNL va avea 8 ministere și UDMR rămâne cu cele 3 avute și în Guvernul Cîțu. PNL va primi cancelaria prim-ministrului. Vor fi înființate și două ministere noi: IMM-uri și Turism și un minister al Familiei, spun surse politice.

Cum va arăta guvernul Ciucă

Prim-ministru- Nicolae Ciucă

Vicepremier – Kelemen Hunor

Vicepremier PSD

Ministerele PSD

Ministerul Finanțelor- Adrian Câciu

Ministerul Apărării- Titus Corlățean/Vasile Dîncu

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Muncii – Gabriela Firea/Marius Budăi

Ministerul Familiei – Gabriela Firea/Marius Budăi

Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu/Vasile Dîncu

Ministerul Economiei- Radu Oprea

Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila

Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu

Ministere PNL

Ministerul Justiției- Alina Gorghiu

Ministerul Fondurilor Europene- Cristian Bușoi

Ministerul Energiei- Virgil Popescu

Ministerul de Interne- Lucian Bode

Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu

Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu

Ministerul Digitalizării – Raluca Turcan

Ministerul IMM-urilor și Turismului –

Ministerele UDMR

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila

Ministerul Mediului – Tanczos Barna

Ministerul Sportului – Eduard Novak

Șefia Camerei Deputaților ar urma să ajunga la Marcel Ciolacu și cea a Senatului la Florin Cîțu. Dacă funcția de la Cameră este vacantă după demisia lui Ludovic Orban, la Senat, Anca Dragu nu poate fi schimbată decât de grupul care a propus-o. Astfel, dacă Dragu nu va pleca din funcție, noua coaliție se vede obligată să modifice regulamentul care prevede că președintele Senatului este ales pentru întreaga durată a mandatului.

Ultima rundă de discuții înaintea semnării protocolului coaliției PSD-PNL-UDMR e programată duminică, la ora 12, la Parlament.

Lista finală a Cabinetului va fi finalizată în aceste zile, urmând a fi supusă aprobării conducerilor celor două partide.

Sursa: Digi24
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Florin Roman: Infirm categoric declarațiile Ralucăi Turcan. Sunt bani de pensii și alocații

Mon Nov 22 , 2021
Florin Roman: Infirm categoric declarațiile Ralucăi Turcan. Sunt bani de pensii și alocații Există bani pentru plata pensiilor și a alocațiilor, spune Florin Roman, propus la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Infirm categoric declarațiile Ralucăi Turcan. Pun declarația doamnei Turcan pe seama unei supărări excesive”. Florin Roman afirmă că sunt bani pentru […]