Mașină electrică sau mașină pe combustie? Cum se amortizează costurile și care sunt tendințele

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Mașină electrică sau mașină pe combustie? Cum se amortizează costurile și care sunt tendințele

Mașinile electrice încep să câștige teren în fața celor pe combustie. În doar câțiva ani, România a ajuns de la o singură stație de încărcare electrică la peste 1.000. Prețul mașinilor a scăzut la jumătate, iar oferta s-a diversificat. 

În 2015, în România exista o singură stație de încărcare pentru mașini electrice.

„Aceste mașini puteau parcurge 130 de kilometri cu un plin, iarna însemna vreo 60-70 de kilometri. În 5 ani, am ajuns de la situația în care aveam o singură stație de încărcare rapidă în toată România să avem acum câteva sute în toată țara, rapide, și avem peste 1.000 de puncte de încărcare electrice. Oferta de mașini electrice a crescut și ea foarte mult. La vremea respectivă, aveam 2-3 modele și majoritatea mașinilor erau în categorie 50.000 – 100.000 de euro, acum orice marcă de pe piață are și o mașină electrică în gamă”, spune Adrian Mitrea, jurnalist auto.

Avantajele mașinilor electrice

În momentul de față, prețul mașinilor electrice este cuprins între 25 și 50.000 de euro. Numărul doritorilor a crescut ca urmare a finanțării primite de la guvern și datorită amortizării rapide a investiției.

Diferența de preț dintre mașina aceasta și una echivalentă, pe benzină sau diesel, cu specificații similare, este de aproximativ 10-12.000 de euro. Avem acel program guvernamental de reînnoire a parcului auto, care face ca această diferență să rămână doar de 2-3.000 de euro în plus pentru această mașină. 2-3.000 de euro înseamnă diferența de cost dintre electric și benzină, pentru aproximativ un an de utilizare sau 15 – 20.000 de km”, explică Adrian Mitrea, aflat la volanul unei mașini electrice.

Revizia unei mașini electrice costă în jur de 150 de lei, deoarece nu are multe din componentele mașinilor clasice.

Cheltuielile cu întreținerea unei mașini electrice sunt de 10-15, chiar 20 de ori mai mici decât cheltuielile pentru o mașină pe combustie. Pur și simplu, la revizia anuală, nu veți schimba ulei, filtre, curele de transmisie, iar banii pe toate acestea vor rămâne în buzunarul dumneavoastră.

Pentru mașina electrică nu plătiți impozit, iar curentul e cel mai ieftin carburant.

„Acasă, un plin pentru această mașină costă 40 de lei, spre deosebire de stațiile rapide unde costă 120 de lei. Încărcarea lentă, la 220, durează aproximativ 30 de ore la mașina aceasta”, detaliază jurnalistul Adrian Mitrea.

sursa digi 24

.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

USR PLUS l-a mandatat pe Dan Barna să le ceară lui Cîțu și Orban să își asume public scandalul arestării premierului în SUA

Mon Aug 16 , 2021
USR PLUS l-a mandatat pe Dan Barna să le ceară lui Cîțu și Orban să își asume public scandalul arestării premierului în SUA Liderii USR PLUS au decis, luni dimineață, în ședința Biroului Național al partidului, să îl mandateze pe Dan Barna ca în ședința Coaliției care va avea loc […]