România, ţara cu cei mai puţini absolvenţi de studii superioare din UE. Care sunt domeniile cele mai ofertante pentru tineri

0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Sistemul de educaţie încremenit în timp împiedică forţa de muncă să performeze. România este ţara cu cei mai puţini absolvenţi de studii superioare din Uniunea Europeană. Suntem, de altfel, şi ţara în care tinerii se angajează în cu totul alte domenii faţă de cele pentru care s-au pregăti

Tinerii care pot simplifica procese de lucru într-o companie sau care sunt capabili să dezvolte un produs sunt cei mai ofertaţi viitori angajaţi. Anul acesta, patru candidaţi concurează pe un loc bugetat la Facultatea de “Automatică şi Calculatoare” de la Politehnica din Bucureşti, pepinieră chiar şi pentru Silicon Valley.

-E un domeniu din ce în ce mai căutat și îți oferă o deschidere foarte largă în ceea ce privește cariera.

– Între 8 și 10 ore și… salariul, undeva la, pentru început, la 2.500 de lei, 3.000.

Cei care termină Automatică şi Calculatoare reuşesc să se angajeze încă de pe băncile şcolii, chiar din anul 2 sau 3. Un salariu de început pentru un astfel de student porneşte de la 800 de euro şi poate să fie chiar şi de 1000 pentru un programator la început de carieră.

 Mihnea Alexandru Moisescu, decan: Merită să rămână în ţară, salariile sunt atractive, cresc cu experienţa şi cu nivelul de pregătire.

Mihnea Costoiu, rector Politehnica din Bucureşti: Circa 20% vor să plece la studii sau vor să se angajeze. Acum 10 ani procentul era invers, 80% plecau.

Un alt exemplu de universitate ai cărei absolvenţi se angajează este Academia de Studii Economice Bucureşti.

Nicolae Istudor, rector Academia de Studii Economice: Avem 2 facultati care dau rata de angajabilitate foarte bună: Cibernetica, acolo unde si concurenta e mare, 4,4 candidati pe loc, Administrația Afacerilor cu predare în limbi străine. Studenții sunt selectați încă de pe băncile școlii. 85% din absolvenții Academiei sunt angajați în primele 6 luni de la absolvire la salarii de 1.000 euro.

După un an în care pandemia a blocat forţa de muncă şi a silit-o să se reinventeze, acum, recrutorii au din nou nevoie să facă angajări. Se caută programatori, ingineri, chirurgi sau analişti financiari.

Bogdan Badea, CEO companie de recrutare online: Industria de IT avea probleme și înainte de pandemie, are probleme și acum… zona de inginerie, medicină, sunt destul de mulți ofertați de spitale din Europa de Vest. Agricultura, domeniu nu foarte popular în rândul tinerilor, dar cererea este foarte mare. 

Tinerii vor să ştie o meserie atunci când termină facultatea, arată topul universităţilor cu cei mai mulţi candidaţi pe locurile susţinute de stat. Însă, anual, o treime dintr-o generaţie abandonează studiile încă din primul an. Aşa ajungem să fim pe ultimul loc în UE la numărul tinerilor cu studii superioare, arată Eurostat. În plus, jumătate dintre absolvenţi intră direct în şomaj. Fie nu îşi aleg corect cariera, fie şcoala nu îi mai pregăteşte pentru viaţă. Aşa că multora le e mai uşor să preia afacerea familiei, spun profesorii.

Marian Staş, expert în Educaţie: Se răzgândesc, îşi schimbă direcţia de acţiune profesională. Răspunsul societăţii, felul în care funcţionază piaţa muncii și care conduce la asemenea inadecvări. 

sursa:digi24

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Distribuie daca ti-a placut...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Horoscop 21 iulie 2021.

Wed Jul 21 , 2021
Horoscop 21 iulie 2021. Citește horoscopul de azi pentru zodia ta. Pe libertatea găsești Horoscop zilnic cu previziuni în dragoste, bani sau sănătate. Află ce îți rezervă astrele pentru ziua de azi. Horoscop Berbec – 21 iulie 2021: Este un moment bun pentru a reconsidera anumite concluzii la care ai […]